Navigând pe internet- şi, implicit, pe site-uri de specialitate- am dat peste o veste minunată- cel puţin pentru iubitorii de filme româneşti bune.Această ştire se conturează tot în cadrul Premiilor Gopo de anul acesta şi anunţă premierea pentru întreaga carieră a scenaristei şi regizoarei Elisabeta Bostan, premiu acordat pe 2 martie, la Fratelli Studio, la cea de-a 3-a ediţie a acestor premii.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest nume, este important de relevat locul acesteia în cinematografia românescă: este una dintre emblemele filmului românesc pentru copii (să ne amintim de frumoasa şi isteaţa „Veronica” şi „Veronica se întoarce”, care ne-a încântat copilăria- împreună cu alte filme asemănătoare sau seriale TV- precum „Fram”, unele adaptări după diferite poveşti), filmelor documentare sau emisiunilor realizate. Regizoarea Bostan are la activ peste 50 de ani de activitate cinematografică, timp în care a realizat douăsprezece filme de lung metraj, unsprezece de scurtmetraj, unsprezece filme documentare (predominant etnografice) şi un serial TV de succes.  A fost profesor de regie la UNATC, ca mai apoi să devină, pentru un timp, şi decanul acestei universităţi.

A câştigat peste 40 de premii internaţionale, printre care se numără trofee obţinute la prestigioasele festivaluri de la Cannes, Veneţia, Namur, Moscova, Teheran sau Milano. Din distribuţia filmelor sale au făcut parte actori precum Ştefan Ciubotăraşu, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Florian Pittiş, Vasilica Tastaman, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihăiţă sau Luminiţa Gheorghiu, mulţi dintre ei aflându-se la început de drum în cinematografie în momentul întâlnirii cu Elisabeta Bostan.

Tot ea este cea care a fondat, în 1996, Festivalul CineMAiubit, deja cunoscutul festival internaţional al filmului studenţesc, pe care îl „patronează” şi astăzi- şi care, a propos, îşi deschide „porţile” şi anul acesta undeva prin decembrie :d. Între timp, cu ajutorul acestui festival, s-au lansat pe piaţa românească regizori precum Cristi Mungiu, Cristian Nemescu, Cătălin Porumboiu ş.a.m.d.

Sper ca aceste sumare detalii să vă fi ajutat să vă formaţi o idee panoramică despre această importantă regizoare şi despre entuziasmul de care dau dovadă făcând din această veste un mare tam tam. Legat de aceasta, trebuie să recunosc că am auzit foarte multe, mai ales prin UNATC; ar fi amuzant să vă povestesc cum, acum aproximativ 2 ani (când făceam cursuri de pregătire pentru admiterea la regie), actualul decan al universităţii- Radu Nicoară- şi alţi profi – precum Laurenţiu Damian, Marius Şopterean ş.a.m.d-, de care probabil aţi auzit (sau nu:d), se hazardau în discuţii metafizice despre „opera” doamnei Bostan şi se lăudau cu apropierea lor de aceasta, dar aminteau ca valoare adevărată doar filmul „Saltimbancii”- nu zic, un film adevărat, ce merită apreciat sincer, dar care nu era unicul. Ceea ce vreau de fapt să spun e că aveau tendinţa- ca noi toţi, de altfel- să reducă o întreagă carieră de succes la o singură realizare importantă; ceea ce, bineînţeles, mie mi se pare absurd, dar, din nou, omenesc.

Anyway, ca să închei acest mic periplu prin lumea filmului românesc contemporan, ar fi fair enough să vă spun că şi actorul Marin Moraru va fi distins, în cadrul aceluiaşi festival, tot cu premiul pentru întreaga activitate.  Însă aici nu am nimic special de spus- dacă vă interesează cu adevărat şi „vă place” acest actor, puteţi căuta şi singuri:); eu încă nu mi-am făcut nicio părere specială cu privire la acesta şi, therefore, nu sunt capabilă să-mi asum o altă incursiune, şi anume prin „cariera” sa.

Anunțuri